Dolar imao najveći nedeljni pad u poslednje četiri godine

Valuta

Američka centralna banka (FED) preduzela je niz mjera za poboljšanje dolarske likvidnosti na finansijskim tržištima.

Indeks dolara, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošle sedmice 2,4 odsto, na otprilike 99,40 poena, što je njegov najveći nedeljni pad od februara 2016, prenosi Seebiz.

Pritom je kurs eura prema dolaru skočio 4,2 odsto, na 1,1140 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena dolara pala je 2,8 odsto, na 107,90 jena.

Cijena dolara poslednjih nedelja veoma varira. Nakon što je nedelju dana ranije zabilježio najveći nedeljni skok od finansijske krize 2009, prošle nedelje dolarov indeks zabilježio je najveći nedeljni pad u poslednje četiri godine.

U martu je dolaru značajno rasla cijena usljed velike potražnje investitora zabrinutih zbog posledica pandemije koronavirusa, koji su se tako nastojali da se drže najlikvidnije svjetske valute i jedne od sigurnih utočišta za kapital u nesigurnim vremenima.

U međuvremenu su najnoviji brojni paketi fiskalnih podsticaja, uključujući američki paket vrijedan 2,2 biliona dolara, uz koordinirane poteze centralnih banaka širom svijeta na povećanju ponude dolara, pomogli oporavku ostalih značajnih svjetskih valuta.

Vanredne mjere sprovela je i američka centralna banka, koja je nedavno smanjila ključne kamatne stope na nulu, a potom počela da kupuje državne, pa čak i korporativne obveznice i poručila da će istovremeno kreditirati kompanije kako bi povećala likvidnost na tržištima.

Predsjednik Feda Džerom Pauel kazao je prošle nedelje da je privreda možda već u recesiji, ali da očekuje oporavak u drugom dijelu godine i da je Fed spreman agresivno da brani privredu.

Dolar su dodatno pritisnuli najnoviji američki podaci o nezapamćenom skoku broja zahtjeva za naknadama za nezaposlene prošle nedelje, od 3,3 miliona, koji su istakli negativne posljedice pandemije na najveću svjetsku privredu.