Prepuni tankeri: Svijetu prijeti nova ekološka katastrofa

Svijet

Uz to, internetom su počeli da  kruže šokantni snimci na kojima se može videti kako tankeri u Venecueli ogromnim mlazovima izlivaju naftu direktno u more.

Ne treba zaboraviti ni da je krajem marta na Baltičkom moru u blizini obale Poljske otkrivena ogromna naftna mrlja duga 34 kilometara i skoro 1,5 kilometar široka. Eksperti su uvjereni da je nastala uslijed izlivanja nafte iz jednog od tankera koji je prolazio kroz zagađena mesta. Slične mrlje sve češće su se počele pojavljivati pored obala drugih zemalja proizvođača nafte.

Ukoliko nafta izlivena u okean zahvati kopno i višekilometrsku obalu, dogodiće se tragedija, upozoravaju ekolozi.

Prema riječima eksperta pri Ministarstvu prirodnih resursa i ekologije Ruske Federacije Igora Škradjuka, negativne posljedice će najprije osjetiti biljke i mekušci, zatim ribe i druge morske životinje, kojima se ljudi hrane, prenosi Sputnjik.

Stručnjak je objasnio da je svakim danom od trenutka izlivanja nafte svaka kap sirovine sve neuhvatljivija u okolnom vodenom području. S tim u vezi, troškovi uklanjanja ekološke katastrofe povećavaju se gotovo svakog minuta. Kada se, na primjer, nafta izlije u tropsko more, njeno prikupljanje košta mnogo više, nego same prolivene sirovine.

U martu 2010. godine dogodila se eksplozija na naftnoj platformi Deepwater Horizon u Meksičkom zalivu, zbog čega je došlo do curenja nafte i stvaranja naftne mrlje. Mrlja se proširila na skoro 1.000 kilometara. Izlivanje nafte prijetilo je izumiranju više od 400 životinjskih vrsta.