Šta isplivava u međusobnim optužbama aviokompanija?

Tržište

Irski loukoster Rajaner zaprijetio je tužbom zbog državne pomoći kompaniji Lufthansa, koja će, po mišljenju njegovog šefa Majkla O’Lirija ukinuti tržišnu konkurenciju za narednih pet godina.

Brisel je, kako iz izvora upućenih u materiju saznaje Rojters, postavio Lufthanzi uslov: pomoć može dobiti ako drugim kompanijama prepusti 72 prava na slijetanje na aerodromima Frankfurt i Minhen. Kad vrati državni dug, Lufthansa može opet da stekne ova prava na slijetanje, prenosi portal Ekonomskevesti.com.

Njemački sindikati pilota i kabinskig osoblja (Cockpit i Ufo), kao i sindikat javnih službi Ver.di tvrde da će ove slotove steći loukost kompanije od kojih neke, a prvi Rajaner, godinama krše prava zaposlenih i poslovne rizike prebacuju na njihov teret. „Neke od njih zahvaljujući tome imaju velike finansijske rezerve jer godinama ne poštuju prava zaposlenih, a i same su koristile državnu pomoć“, saopštio je njemački sindikat Cockpit.

Tržišna vrijednost kompanije Lufthansa trenutno je 4,4 milijarde a samo od njemačke države joj se smiješi pomoć od 9 milijardi, što logično budi mnoga logična pitanja, pa je u Berlinu u srijedu demonstrirao „Pokret gradjana za finansijske promjene“ koji traži više poreske transparentnosti u poslovanju kompanije Lufthansa i sumnjiči je da je dio svoje dobiti iznijela u poreske oaze.

Njemački mediji tvrde da ovaj Pokret nije pružio nikakve dokaze za svoje optužbe, ali je neki dan Lufthansa objavila u kojim poreskim oazama ima firme.

Njemački ministar privrede Peter Altmajer je uvjeren da će se Brisel urazumiti i uvidjeti da ni Njemačkoj ni Evropi nije u interesu rasprodaja strateških interesa.

IATA je objavila da su države širom svijeta, medju njima i SAD, već pomogle svoje avio kompanije sa 123 milijarde dolara, od čega treba da bude vraćeno 67 milijardi. Lijep doprinos toj sumi već su najavile i druge evropske države :Francuska i Holandija kompaniji Er Frans – KLM, a Italija Alitaliji.