Cijene nafte nadoknadile dio jučerašnjih gubitaka

Nakon oštrog pada prethodnog dana, cijene su se nafte na međunarodnim tržištima u srijedu djelimično oporavile, zahvaljujući izvještaju o padu zaliha u SAD-u

Na londonskom tržištu cijena barela jutros je porasla 56 centi u odnosu na jučerašnje zatvaranje tržišta, na 51,02 dolara. Na američkom tržištu barelom se trguje po 48 centi višoj cijeni, od 48,14 dolara.

U utorak je cijena barela na američkom tržištu skliznula 2,4 %, zaronivši na najniže nivoe od 21. marta, dok je cijena na londonskom tržištu pala na najniži nivo ove godine, izgubivši praktično sve dobitke ostvarene od sporazuma OPEC-a o smanjenju proizvodnje u novembru prošle godine.

Ulagače su malo ohrabrili sinoć objavljeni podaci Američkog instituta za naftu (API), prema kojima su prošle nedjelje zalihe nafte u SAD-u pale za 4,2 miliona barela, na 528,3 miliona barela, dok su analitičari očekivali pad od 2,3 miliona barela.

Prema izvještaju Reutersa, proizvodnja članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u aprilu je pala četvrti mjesec zaredom, pri čemu je vodeći svjetski proizvođač Saudijska Arabija zadržala proizvodnju ispod ciljanog nivoa, dok su nemiri smanjili proizvodnju u Nigeriji i Libiji.

Više nafte iz Angole i veća proizvodnja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) od prvobitno planirane znače da je OPEC-ovo poštivanje dogovorenog smanjenja proizvodnje skliznulo na 90 % s 92 % u martu, pokazuje istraživanje Reutersa.

Sirova nafta istovarena s brodova širom svijeta u aprilu je bila blizu rekordnog nivoa od 45 miliona barela dnevno, pokazuju podaci Thomson Reuters Eikona. To pokazuje da su nivoi ponude ostali visoki, ali to takođe upućuje i na snažnu potražnju, posebno iz Azije.

I dok članice OPEC-a smanjuju proizvodnju, SAD, Kanada i neke druge zemlje povećavaju proizvodnju. A to umanjuje uticaj OPEC-ovih proizvodnih rezova na smanjenje jaza između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje.