Povećana procjena dobiti avio kompanija u 2017

Međunarodno udruženje avio prevoznika (IATA) povećala je prognozu dobiti vazduhoplovne industrije u ovoj godini zbog snažnog rasta potražnje posebno u segmentu prevoza tereta u uslovima ekonomskog oporavka

Ukupna dobit 275 vazduhoplovnih kompanija u sastavu IATA-e trebala bi u ovoj godini dostići 31,4 milijarde dolara, čime je udruženje povećala prognozu s kraja prošle godine za više od pet odsto.

To je ipak manje u odnosu na prošlogodišnjih revidiranih 34,8 milijardi dolara. Početno je IATA ukupnu dobit prevoznika u 2016. godini procijenila na 35,6 milijardi dolara.

Prihodi bi ove godine trebali iznositi 743 milijarde dolara, čime je IATA povećala procjenu iz decembra za nešto manje od jedan odsto.

– Vazduhoplovna industrija će i ove godine zabilježili solidne rezultate. Potražnja u segmentima prevoza tereta i putnika snažnija je nego što se očekivalo – istakao je u saopštenju generalni direktor IATA-e Aleksandar de Juniak.

Potražnja za uslugama putničkog prevoza trebala bi ove godine porasti 7,4 odsto, istim tempom kao i u 2016. U decembru su u IATA-i rast procijenili na 5,1 odsto.

U segmentu prevoza tereta potražnja bi trebala porasti 7,5 posto, dvostruko snažnije nego u 2016. godini. Dosada su u IATA-i očekivali rast od samo 3,5 odsto.

Avio prevoz tereta obično bilježi snažan rast na početku procesa ekonomskog oporavka budući da se kompanije okreću avio prevozu kako bi u što kraćem roku obnovile zalihe, „čemu danas svjedočimo“, objašnjavaju u IATA.

Prinosi bi po njihovoj procjeni ponovo trebali biti manji nego u prethodnoj godini „ali su se pojavili i znakovi stabilizacije u prvoj polovini godine, uz očekivani blagi oporavak prema kraju godine na temelju bolje iskorištenosti kapaciteta i nužne reakcije na rast jediničnih troškova“, tumače u udruzi.

– Vazduhoplovne kompanije definišu novu eru u profitabilnosti industrije. Treću godinu zaredom očekujemo veće prinose od troška kapitala – rekao je generalni direktor IATA.