Japan: Poslovno povjerenje skače na maksimum

Povjerenje među najvećim japanskim proizvođačima je poraslo treći kvartal uzastopno na najviši nivo u posljednje tri godine na temelju daljeg rasta izvoza, pokazala je ključna anketa Centralne banke Japana

Prema Tankan izvještaju Banke Japana – kvartalnom istraživanju za više od 10.000 preduzeća – optimizam među vodećim domaćim proizvođačima je skočio u periodu april – juni na 17 poena, na najviši nivo od prvog tromjesečja 2014, prenosi agencija France presse.

Ovaj ključni indeks, koji je porastao sa nivoa od 12 poena iz prethodnog istraživanja, također je nadmašio tržišna očekivanja u kojima je tipovan rezultat od 15 poena.

U normalnim okolnostima rezultat Tankan izvještaja bi bio dobra vijest za premijera Abea, koji je pokušavao da revitalizuje ekonomiju Japana.

Međutim, kako napominje France presse, Tankan rezultati dolaze dan nakon što je njegova Liberalna demokratska partija pretrpjela težak poraz na izborima za skupštinu opštine Tokija.

Ishod glasanja se posmatra kao barometar trenutnog javnog raspoloženja prema njegovoj vladi, suočenom sa serijom skandala koji su utjecali na gubljenje podrške.

– Skok glavnog Tankan indeksa kod velikih proizvođača sugeriše da je ekonomska aktivnost ubrzala u posljednjem tromjesečju. Manjak kapaciteta se intenzivirao, a proizvođači prijavljuju najmanji pad proizvođačkih cijena od 2008. godine – izjavio je Marsel Tielijant, viši ekonomista specijalizovan za japansku privredu u kompaniji Kapital Ekonomics.

Najnovija anketa je, takođe, pokazala da prosječni devizni kurs koji očekuju veliki proizvođači iznosi 108,31 jena prema dolaru za fiskalnu godinu do marta 2018, što je znatno jače od aktuelnog kursa.

Budući da aktuelni kurs trenutno iznosi oko 112 jena za dolar, “čini se da postoji prostor za dalje poboljšanje raspoloženja, posebno u proizvodnom sektoru, u narednom izvještaju koji će biti objavljen u septembru”, ocjenili su u komentaru ekonomisti Juićiro Nagai i Jukito Funakubo iz Barkliz banke.