Francuska uvodi digitalni porez, Amerikanci odustali od pregovora

Svijet

SAD su objavile noćas da se povlače iz pregovora s evropskim zemljama o novim globalnim poreskim pravilima za digitalne kompanije, uz obrazloženje da u razgovorima nije postignut nikakav napredak, prenosi Rojters.

Francuska, jedna od nekoliko evropskih zemalja koje su donijele zakon o novom porezu kako bi prikupile više prihoda od digitalnih kompanija, pristala je da obustavi njegovu primjenu dok traju pregovori u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o globalnim pravilima u toj oblasti.

Le Mer je saopštio da su Francuska, Britanija, Italija i Španija danas zajednički odgovorile na pismo američkog ministra finansija Stivena Mnučina o izlasku SAD iz pregovora, i da su poručile da žele postizanje dogovora u okviru OECD-a što je prije moguće.

Ovo pismo (Mnučinovo) je provokacija. To je provokacija prema svim partnerima u OECD-u u trenutku kada smo na samo nekoliko centimetara do postizanja dogovora o oporezivanju digitalnih giganata, rekao je Le Mer za radio Frans Inter.

Evropske zemlje tvrde da tehnološke kompanije plaćaju previše mali porez u zemljama u kojima posluju, jer im je omogućeno da prebacuju svoje profite širom svijeta uz minimalnu fizičku infrastrukturu. SAD osporavaju bilo kakve nove jednostrane poreze prema kompanijama iz Silikonske doline bez sporazuma OECD-a.

Le Mer je rekao da će Francuska, bez obzira na to da li će se SAD vratiti za pregovarački sto kako bi se postigao dogovor u OECD-u ili ne, ove godine primijenila porez na digitalne usluge. Vašington je zaprijetio da će se osvetiti uvođenjem tarifa.

SAD su ovog mjeseca pokrenule istrage o digitalnim porezima u Britaniji, Italiji i Španiji navodeći da su na meti nepravedno američke kompanije. Portparol britanskog ministarstva finansija je poručio da London ostaje posvećen pronalaženju globalnog rješenja.

Skoro 140 zemalja se uključilo u razgovore o prvoj preradi međunarodnih poreskih pravila kako bi se ona prilagodila digitalnom dobu. Cilj je postizanje sporazuma prije kraja godine, iako je epidemija korona virusa usporila napredak, napominje Rojters.