Svijet ulazi u “eru bakra”

Svijet

Ovaj metal ove godine trpi udarce zbog ekonomske krize, ali stručnjaci najavljuju da njegovo vrijeme tek dolazi.

Henning Gloystein iz Euroazijske grupe rekao je u istraživačkoj bilješci u utorak da se očekuje da će pandemija ubrzati trendove u ekološkim investicijama i digitalizaciji koje podupiru vlade, što “najavljuje nadolazeći porast potražnje za bakrom”.

– Ogromni “zeleni” i digitalni poticajni programi, posebno u Aziji i Evropi, stvorit će uslove za procvat potražnje bakra: električna vozila, 5G mreže i obnovljiva energija zahtijevaju velike količine crvenog metala – rekao je Gloystein.

Potražnja za bakrom mogla bi pasti za čak 5 posto 2020. godine zbog recesije uslijed pandemije.

Promjene u načinu transporta

No, široke mjere fiskalnih podsticajnih mjera podstaći će potražnju metala na nivo prije krize već sljedeće godine, napomenuo je, pri čemu trgovci i rudari očekuju da potrošnja poraste za 4 posto u 2021. godini.

Prema napomeni Eurazijske grupe, očekuje se da će programi čiste energije i digitalizacije u ovoj deceniji povećati prosječnu godišnju potražnju za bakrom za 2,5 posto, što bi moglo dovesti do potrošnje od 30 miliona tona do 2030. godine.

Promjene politike u Aziji i Evropi igrat će važnu ulogu u porastu potražnje, rekao je Gloystein, a promjene u prevozu će biti “najveći pojedinačni pokretač povećane upotrebe bakra”.

Velika kineska ulaganja

– Industrija električnih vozila trenutno čini samo 1 posto potražnje bakra. Do 2030. mnogi analitičari očekuju da će ta brojka dostići 10 posto – rekao je on.

Očekuje se da će Kina uložiti stotine milijardi dolara u digitalizaciju svoje ekonomije tokom naredne decenije, napomenuo je, dok su se zemlje širom svijeta obvezale na velika ulaganja u zelenu infrastrukturu i električna vozila.

– Bakar će biti ključni sastojak za gotovo sve industrije koje se sada promovišu. Dobrodošli u doba bakra – rekao je Gloystein.

Prognoziran rast cijena

Analitičari Banke Amerike povećali su svoju prognozu cijene ovog metala početkom mjeseca, očekujući da će cijene porasti za 5,4 posto u 2020. godini na 5.621 dolara po toni. Zadržali su svoju projekciju za 2021. godinu nepromijenjenu na 6.250 dolara po toni.

Prognoze su, kako su rekli, bazirane ne “nevjerojatnim fiskalnim poticajnim paketima” i očekivanjima da će biti više nabavke sirovina kada zemlje budu izašle iz karantina.

Analitičari Morgan Stanleya također očekuju da će se sektor brzo vratiti na nivo prije pandemije uz globalne poticajne mjere, kinesku potrošnju za infrastrukturu i poremećaje u snabdijevanju za koje se očekuje da će povećati potražnju.