Sančez će braniti sektor hrane od američkih tarifa

Svijet

Vršilac dužnosti premijera Španije Pedro Sančez rekao je juče da će braniti poljoprivredni sektor Španije u suočavanju sa američkim “neprihvatljivim” tarifama na evropske proizvode.

SAD najavile su nove tarife na široki raspon robe iz EU, nakon što je Svjetska trgovinska organizacija donijela odluku da su neke subvencije koje su članice bloka platile “Erbasu” nezakonite, što je dalo prava Vašingtonu da odgovore tarifama u vrijednosti od 7,5 milijardi dolara.

“Želimo da zadržimo najbolje moguće transatlantske veze, ali moja odgovornost kao premijera je da branim poljoprivredni sektor u suočavanju sa svakim pokušajem nasamarivanja uz pomoć tarifa”, rekao je Sančez na konferenciji u Galiciji, na jugozapadu zemlje.

Španija procjenjuje da će nove tarife, koje je Vašington najavio za proizvode kao što su sir i vino, uticati na izvoz na godišnjem nivou u iznosu od oko jedne milijarde evra.

Iako se nada da će izbjeći uzajamno štetne tarife, Madrid će zatražiti da EU uvede kontra mjere i brani svoje interese ako pregovori propadnu.

Španija je pozvala američkog ambasadora u Madridu kome je izrazila svoje apsolutno odbijanje tarifa.

“To je nešto što daje razlog za zabrinutost”, rekao je Sančez.