BiH dobila prvi bankomat za mijenjanje kriptovaluta u novac

BiH

Bankomat trenutno podržava valutu euro i namijenjen je stranom tržištu.

Na konferenciji koja je na Banja Luka Collegu (BLC) predstavila ljude, zanimanja i ideje budućnosti, posjetiocima je prezentovan način registracije i korišćenja BCX kripto mjenjačnice kao prve online platforme za razmjenu kriptovaluta u BiH, piše Indikator.ba.

BCX štand posjetio je Igor Radojičić, gradonačelnik Grada Banja Luka sa kojim su razgovarali o novim inovativnim projektima koji slijede, te o o aspektu zakonske regulative digitalne imovine u BiH.

“Kao pioniri na tržištu BiH, naša kompanija gleda u budućnost, te radimo na tome da u skladu sa postojećom regulativom, na tržištu ponudimo usluge koje se odnose na upravljanje i razmjenu digitalne imovine. Naš prvi korak se odnosio na interakciju u sferi digitalnih kriptovaluta, gdje smo omogućili našim građanima da legalno, transparentno i sigurno vrše kupovinu i prodaju određenih instrumenata na tom tržištu, ali naš sljedeći korak se odnosi na digitalizaciju platnih transakcija, te po uzoru na napredne zemlje svijeta radimo na sistemu koji će omogućiti potpuno digitalizovan sistem plaćanja za robe i usluge na prostoru BiH. Naša platforma je modularna i naš cilj je integracija više proizvoda i usluga za sve tipove korisnika, kako privatnih osoba tako i preduzeća i institucija. Sfera digitalne imovine i pripadajućih tehnologija je dosta široka, a naš je cilj da na domaće tržište plasiramo najinteresantnije inovacije na tom polju”, kazao je Nikola Klak, direktor kompanije Digital Asset Management koja je prije dvije godine uspješno započela projekt online blockchain platforme za razmjenu digitalne imovine u BiH.