Igrači Pokemon Go potrošili gotovo 4 milijarde dolara

TECH

Igra je besplatna i bazirana je na originalnoj videoigri te odgovarajućem crtanom i igranom filmu, a kada se pojavila, brzo je postala veliki hit. Do marta 2019. godine je zabilježeno milijardu preuzimanja.

Igru je kreirala kompanija Niantic te je plasirana na tržište 2016. godine, a ona podrazumijeva traženje Pokemona u stvarnom svijetu pomoću smartphonea i VR tehnologije. Od tada su igrači prešli ukupno 23 milijarde kilometara kako bi pronašli izmišljene likove. Poređenja radi, Pluton je udaljen 4,23 milijarde kilometara.

Međutim, pojavio se i podatak da u u periodu od četiri godine, do jula 2020. godine, igrači u igri potrošili 3,6 milijardi dolara.

Prošla godina je bila rekordna za igru koja je zaradila 906 miliona dolara širom svijeta. To je znatno više u odnosu na 2016. godinu kada je zaradila 832,5 miliona dolara u prvih šest mjeseci postojanja.

Ove godine je igra uprkos karantinu uvedenom zbog pandemije koronavirusa ostvarena zarada od 445,3 miliona dolara te je ipak oboren prošlogodišnji rekord, piše Russia Today.