Solarna elektrana u obliku pande

U Kini je počela da radi najsimpatičnija solarna elektrana na svijetu – sa panelima u obliku džinovske pande

Kompanija „Panda Green Energy Group Limited“ objavila je da je njena elektrana „Panda“ zvanično povezana na mrežu u kineskom gradu Datong, u provinciji Šansi.

Dizajn pande napravljen je korišćenjem crnih jednokristalnih silicijumskih solarni ćelija iz kineske kompanije i bijelih tanko-filmskih solarnih ćelija koje je obezbijedila američka kompanija „First Solar“, objavio je USA Today.

„Projektovanjem solarne elektrane u obliku pande, cilj nam je da podstaknemo interesovanje tinejdžera i entuzijazam za primjenu solarne energije“, izjavio je izvršni direktor „China Merchants New Energy Group“ Alan Li.

„Da bismo se nosili sa klimatskim promjenama, mi moramo ne samo da pozivamo vlade i kompanije, već i da motivišemo svako domaćinstvo, svaku sledeću generaciju, čime zajednički činimo napore u stvaranju ‘zelene’ budućnosti“, rekao je Li.

„China Merchants New Energy Group“, najveći akcionar kompanije „Panda Green Energy“, prošle godine je radila sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) kako bi uključila mlade u projekat dizajniranja inovacija.

Plus, na putevima je više džinovskih pandi. Kompanija „Panda Green Energy“ u okviru programa „Panda 100“ planira izgradnju mnogo više lokacija „zelene energije“, koja će, prema njihovom saopštenju, moći da obezbijedi 3,2 milijarde kilovata struje dobijene iz „zelene energije“ tokom 25 godina.

To se može uporediti sa uštedom od 1.056 miliona tona uglja ili smanjivanjem emisija ugljen-dioksida od 2,74 miliona tona, navodi se u projektu.