Kinezi grade grad bez automobilskog saobraćaja

City

Radi se o kompaniji Tensent, koja je kreirala futuristički plan za novi distrikt u Šenženu, koji će po svojim dimenzijama biti ekvivalent Monaku. NJihov novi distrikt će se nazivati „Mrežni grad“ (Net City) zbog očiglednih razloga, dok će svojim stanovnicima ponuditi urbani razvoj na 2.2 miliona kvadratnih metara.

Dizaniran od strane NBBJ, urbani prostor će biti jedna od prvih međusobno povezanih oblasti, sa poslovnim građevinama rezidencijalnim prostorima, zabavnim prostorima, parkovima i pogledom na vodu.

Treba naglasiti jednu činjenicu: dizajneri ovog urbanog grada dali su „pravo prvenstva“ pješacima, zelenim površinama i autonomnim vozilima. Održivost je bila primarna ideja za dizajn, i ujedno je ona razlog zbog kog su sve građevine otvorene, sa izobiljem javnih prostora i pogodnosti, kao i vezama sa mrežom prevoza, biciklističkim stazama i trajektima.

Dizajneri su dali sve od sebe kako bi ovaj grad oslobodili automobila koliko god da je to bilo moguće. Planirana je izgradnja ne samo rezidencija i kancelarija, već i butika, škola i drugih javnih ustanova. U gradu će biti dovoljno mjesta za život 80.000 ljudi, dok se očekuje da će veliki broj turista redovno posjećivati sve što im se ovde nudi.

Pored činjenice da će automobilski saobraćaj biti sveden na minimum, u ovom gradu će se sakupljati kišnica, dok su arhitekte obećale ugradnju fotovoltaičnih panela gdje god da je to moguće.