Analitičari smatraju: Unca zlata mogla bi i do 4.000 dolara

Akcije

Cijena unce zlata je prvi put početkom ovog mjeseca prešla prag od 2.000 dolara i mogla bi nastaviti uspon, napominju analitičari.

„Vrlo lako cijena zlata može dostići 4.000 dolara”, kaže Frank Holmes, glavni izvršni direktor investicione kompanije US Global Investors, prenosi CNBC.

Ukazuje, pri tome, da se upumpavaju bilioni dolara u finansijske tokove kako bi se pružila podrška američkoj ekonomiji tokom pandemije i dodaje da ministri finansija G-20 i centralne banke „rade zajedno kao kartel i svi štampaju hiljade milijardi dolara”.

„Nikada do sada nismo vidjeli da centralne banke štampaju toliku količinu novca po nultoj kamatnoj stopi. S nultim kamatama, zlato postaje vrlo, vrlo atraktivna prvoklasna imovina”, ističe Holmes.

Jung-yu Ma, glavni strateg za investicije u kompaniji za upravljanje bogatstvom BMO, slaže se da postoje brojni faktori koji podupiru dalji rast zlata, ali predočava da bi dva velika događaja u bliskoj budućnosti mogla promijeniti aktualni smjer kretanja cijena žutog metala.

„Samo smo oprezni s procjenom budućeg djelovanja ovih faktora… posebno kada znamo da nam predstoje dva velika događaja koja mogu promijeniti sadašnji smjer. Jedan je, naravno, razvoj vakcine protiv koronavirusa, a drugi događaj su izbori u SAD-u”, navodi Jung-Yu.

Smatramo, dodaje, da naročito vakcina ima potencijal da preokrene neke od ovih pozitivnih faktora koji trenutno rade u korist zlata.

Analitičari dijele mišljenje da bi, u zavisnosti od ishoda izbora u SAD-u, cijene zlata takođe mogle reagovati pozitivno ili negativno.

Poslije pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 2016, cijene zlata porasle su za gotovo pet posto.