OECD: Doprinos Kine rastu svjetske ekonomije veći od jedne trećine

Svijet

Svjetska ekonomija imaće pad za 4,2 odsto u 2020. godini, što je bolje predviđanje od dvije prethodne prognoze date u junu i septembru ove godine, pokazuju najnovije projekcije Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koje je objavila Kineska medijska grupa (CMG).

Među glavnim svjetskim ekonomijama Kina će ostati jedina koja je ostvarila pozitivan ekonomski rast. OECD predviđa da će svjetska ekonomija zabilježiti rast od 4,2 odsto u 2021. godini, a kineska ekonomija će imati rast od osam odsto.

U izvještaju OECD-a ističe se da će kineski ekonomski rast 2021. godine doprinijeti rastu svjetske ekonomije za više od jedne trećine.

Direktorka kancelarije OECD-a za kinesku ekonomsku politiku Margit Molna rekla je da je brza kontrola epidemije omogućila Kini da pruži veći doprinos svjetskoj ekonomiji.

Nedavno su objavljeni brojni ekonomski podaci u Kini, pa je tako na primjer u novembru kineski Indeks menadžera nabavke (PMI) bio 52,1 odsto, što je bilo iznad praga devet uzastopnih mjeseci. To ukazuje da je rast oporavka prerađivačke industrije u zemlji ubrzan.

Visoko ocjenjujući stanje i potencijale kineske ekonomije, Margit Molna takođe je istakla da još nije došlo do obnove rasta izvoza kineske uslužne industrije, posebno onog njenog dijela koji se odnosi na turizam i međunarodni transport, a sve zbog uticaja pandemije.

Ona je ukazala na potrebu da kineska vlada poveća podršku povezanim preduzećima. Pored toga, potrebno je i da promoviše potrošnju u smislu povećanja zaposlenosti i prihoda.