Evropska unija uvela rigorozne kriterijume za benzince i dizelaše

Svijet

O tome izvještava “Süddeutsche Zeitung”, a potvrde su stigle iz zvaničnih izvora. Šta to konkretno znači? Mnogo više plug-in hibirda i električnih automobila u proizvodnji, koji emituju malo ili nimalo ugljendioksida u vožnji. Evropska unija će pratiti i stvarnu potrošnju plug-in hibrida za koje se sumnja da ih vozači uopšte ne pune strujom te da funkcionišu kao klasični hibridi te emituju mnogo više ugljendioksida u stvarnim uslovima.

Teško je očekivati da će proizvođači automobila učiniti svoje motore s unutrašnjim sagorijevanjem još efikasnijima, jer je neke granice nemoguće dodatno spustiti. Ove mjere promijeniće sliku u prodajnim salonima automobila, u kojima će biti sve manje benzinaca i dizelaša, ali pravi izazov slijedi u velikim industrijskom silama, poput Njemačke.

Desetine dobavljača za autoindustriju žive od prodaje dijelova za motore s unutrašnjim sagorijevanjem. S električnim automobilima očekuje se i veliki pad zaposlenih u autoindustriji, jer je poznato kako električni automobili imaju mnogo manje dijelova od standardnih vozila.