Amerikanci bogatiji nego ikada zahvaljujući pomoći države

Svijet

Ukupno bogatstvo američkih domaćinstava i neprofitnih organizacija dostiglo je gotovo 119.000 milijardi dolara u tromjesečju između aprila i juna, što je najviši zabilježeni nivo, prenosi Al Jazeera.

To je malo više od prethodnog rekorda, od nešto preko 118.000 milijardi dolara, koliko je registrirano u posljednjem tromjesečju 2019. godine, kada je privreda SAD-a bila na vrhuncu, nakon deset godina rasta.

Međutim, pandemija koja je pogodila zemlju od marta i primorala vlasti da uvedu mjere izolacije utjecala je da je bogatstvo domaćinstava palo na 111.000 milijardi dolara u prvom tromjesečju ove godine.

Situacija bi mogla biti manje ružičasta u trećem kvartalu.

Finansije Amerikanaca se pogoršavaju jer su čekovi pomoći već isplaćeni, neki nezaposleni nemaju više prava na naknadu za nezaposlenost nakon šest mjeseci neprekidne pomoći, a milioni ljudi još nisu našli posao.

Bijela kuća i članovi Kogresa, koji već skoro dva mjeseca raspravljaju o ovoj temi, ne uspjevaju se složiti oko novog plana ekonomske pomoći.

Kada je riječ o firmama koje su morale prekinuti aktivnosti i kasnije ponovo početi raditi, ponekad djelimično ili usporeno, njihov dug je porastao za 14 odsto na godišnjem nivou, usporavajući malo u odnosu na drugo tromjesečje, kada je skok bio 18,4 odsto.

Američka vlada potrošila je hiljade milijarde dolara od kraja marta da pomogne domaćinstvima i firmama da se suoče sa krizom korona virusa.

Dug vlade je skočio za 58,9 odsto u drugom tromjesečju, poslije rasta od 11,4 odsto u prvom tromjesečju.

U 2019. godini državni dug je porastao 6,7 odsto.