Deutsche Bank: Ogroman dug povećava rizik

Banke

– Globalni ekonomski oporavak iz dubine krize Covida-19 protekle zime i proljeća, znatno je brži nego što smo očekivali. Kako se treće tromjesečje bliži kraju, procjenjujemo da je nivo globalnog BDP-a otprilike na pola puta do nivoa prije koronavirusa i sada vidimo da će to putovanje biti dovršeno sredinom iduće godine, nekoliko kvartala ranije od prethodnih prognoza – napisao je direktor ekonomskih istraživanja u Deutsche Banku Peter Hooper.

Deutsche Bank je poboljšao svoju prognozu za globalni BDP, očekujući da će se ove godine smanjiti za 3,9 posto nakon majske prognoze pada od 5,9 posto za 2020. Osim toga, povećao je i prognozu rasta za 2021. godinu s 5,3 na 5,6 posto.

Ipak, dodao je Hooper, postoji puno neizvjesnosti i potencijalnih problema.

Strah od drugog talasa infekcija koji hvata zamah u SAD-u i Evropi povećao je neizvjesnost u pogledu ekonomskih izgleda, a tome pridonose i američki izbori. S druge strane, u Evropi je tome doprinio šok od Brexita, saopštio je Deustche Bank, prenosi SEEbiz.

Takođe bi na sve mogao uticati, par godina udaljen, pomak u monetarnoj politici koji bi mogao uzrokovati dodatne probleme.

– Povećavanje duga i potencijalno precjenjivanje imovine koje je hranilo nužno popuštanje monetarnih politika predstavlja ozbiljan rizik od nadolazeće globalne finansijske krize, budući da se centralne banke počinju udaljavai od popuštanja mjera – dodao je Hooper.