Američke banke očekuju rekordnu dobit u 2021. godini

Banke

Najveće banke na Wall Streetu uskoro bi trebalo da izveste o rekordnoj dobiti koju su ostvarile u 2021. godini, zahvaljujući visokim prinosima u sektoru investicionog bankarstva i manjim gubicima na kreditima od očekivanih.

Rezultate za četvrto tromjesečje prošle godine najpre će objaviti Citigroup i JPMorgan Chase, 14. januara. Morgan Stanley i Bank of America trebalo bi da objave svoje izveštaje 19. januara, a Goldman Sachs 25. januara.

Za sve banke osim Citigroup analitičari očekuju da će prijaviti najveću dobit ikada, a to znači rast između 20 i 50 odsto. Tako je navedeno u procenama analitičara agencije Bloomberg. Američke investicione banke profitirale su prošle godine na visokim naknadama ostvarenim na poslovima spajanja i preuzimanja.

Ostvarenu dobit banke su do sada uglavnom koristile za ulaganja u tehnologiju, isplatu bonusa i otkup sopstvenih akcija. Akcije američkih banaka porasle su tokom 2021. godine za 31 procenat, procijenili su analitičari Deutsche Bank. Najviše je porasla vrijednost akcija banke Goldman Sachs, za 47 odsto.