Rusija planira izdavanje digitalne rublje

Valuta

Ovaj regulator je u svom izvještaju naveo da trenutno procjenjuje sve mogućnosti i izglede takvog projekta, koji će omogućiti korisnicima da slobodno prenose digitalne rublje u svoje elektronske novčanike i koriste ih na mobilnim uređajima, kako online tako i offline.

“Digitalna rublja moći će kombinovati prednosti i gotovinskog i bezgotovinskog novca”, rekao je CBR, prenosi Russia Today.

Prema riječima zamjenika predsjedavajućeg CBR-a Alekseja Zabotkina, udio bezgotovinskih plaćanja u maloprodajnom i javnom sektoru zemlje gotovo se udvostručio, sa 39 na 69 posto.

Regulator je rekao da će digitalna rublja stimulirati inovacije i konkurenciju u finansijskom sektoru jer će brže i lakše izvršiti prijenose sredstava s jednog trgovačkog posrednika na drugog. To bi takođe moglo pomoći u praćenju potrošnje u okviru projekata koje finansira vlada.

Izvještaj je takođe napomenuo da, iako neće biti moguće anonimno koristiti digitalnu rublju, za razliku od gotovine ili decentralizirane kriptovalute, “podaci o transakcijama digitalnom rubljom sadržavaće ograničenije informacije od postojećih platnih sistema”.

Količina digitalnih rubalja koje se mogu dobiti odjednom takođe će biti ograničena, slično ograničenjima za podizanje gotovine, dodaje se u izvještaju Centralne banke Rusije.