Dolar ojačao, ulagači skloniji riziku

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle je sedmice porastao 0,3 odsto, na 90,20 bodova

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošle sedmice  ojačao jer je zbog smanjenja bojazni od trgovinskih ratova ojačala sklonost ulagača prema riziku i jer su japanska i evropska centralna banka poručile da će i dalje voditi podsticajnu monetarnu politiku.

Cijena dolara prema jenu porasla 0,9 odsto, na 106,75 jena. Dolar je ojačao i prema evropskoj valuti, pa je kurs evra pao 0,1 odsto, na 1,2305 dolara.

U prvoj polovini sedmice na valutnim su tržištima jačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital jer je na globalnim berzama vladala nesigurnost zbog najave predsjednika SAD-a Donalda Trampa o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminijuma.

Međutim, u drugom dijelu sedmice ublažena su strahovanja od izbijanja trgovinskog rata, nakon što je Tramp, iako nametnuvši carine na uvoz čelika i aluminijuma, ipak ublažio stavove najavivši izuzetke za Kanadu i Meksiko, čime je dao šanse i drugim zemljama da ispregovaraju slične ustupke.

Jačanje dolara zahvaljuje se i porukama drugih centralnih banaka da će nastaviti voditi popustljivu monetarnu politiku. Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi u četvrtak je upozorio na prigušenu inflaciju u evrozoni i opasnosti od rastućeg protekcionizma, i tim porukama izazvao pritiske na slabljenje evra.

Iako je iskazao optimizam u pogledu rasta, guverner Haruhiko Kuroda ponovio je da ostaje pri planu da izmjena u monetarnoj politici neće biti dok inflacija ne dosegne zacrtanih dva odsto.