Korona udarila i na proizvođače zlata

Svijet

Kompanije nisu u mogućnosti da prevezu sirovine iz nalazišta do fabrika za čišćenje i izdvajanje čistog zlata, saopštio je „Blumberg“.

„Metal se obično prevozi redovnim letovima. Međutim, od pojave pandemije prinuđeni smo da tražimo alternativne načine za isporuku sirovina fabrikama za obradu zlata širom svijeta“, rekao je generalni direktor najveće kompanije za proizvodnju zlata Njumont majnin (Newmont Mining) Tom Palmer.

Prema njegovim riječima, kompanija je prinuđena da iznajmljuje avione zajedno sa drugim proizvođačima kako bi prevezli teret. Situacija se zakomplikovala jer su fabrike za preradu zlata u SAD i Evropi počele da uvode karantin zbog virusa korona.

Kompanija Njumont majnin, koja sarađuje sa fabrikama u Švajcarskoj, morala je preusmjeriti sirovine u australijsku kovnicu u Pertu, koja ima sopstvene fabrike za preradu metala.

Australijska strana se složila da primi metal, i sada očekuju sirovine Njumonta majnin iz Perua, Surinama i Gane, prenosi Sputnjik.

Cijene zlata, koje investitori tradicionalno doživljavaju kao najsigurnije sredstvo za ulaganje, rastu usled ekonomske krize, izazvane virusom korona. Na Čikaškoj berzi cijena zlata 14. aprila dostigla je nivo iz 2012. godine – 1.785 dolara po unci.