Fed prvi put među rizike uvrstio klimatske promjene

Banke

“Ulagači bi zbog rizika, poput oluja, poplava i požara, mogli naglo promijeniti svoje viđenje vrijednosti realne i finansijske imovine”, pojasnila je u dodatku polugodišnjeg izvještaja centralne banke, objavljenog u ponedjeljak, Fedova službenica Lael Brainard.

“Dugoročni rizici, poput polaganog rasta prosječne temperature i nivoa mora i postupne promjene očekivanja ulagača vezanih za te prijetnje, otvaraju mogućnost nepovratnih promjena i značajnih oscilacija očekivanja”, dodala je Brainard.

Nagle promjene cijena imovine povezane s klimatski uslovljenim prirodnim katastrofama imaće posljedice na finansijskim tržištima koje će biti teško predvidjeti, ponajprije zato što nije dovoljno poznata ili se dovoljno ne dokumentuje stvarna izloženost klimatskim rizicima, upozorava Fed.

“Zato je ključno poboljšati transparentnost boljim sistemom mjerenja i standardizovanim iuzvještajima”, dodaje Brainard.

“Od presudne je važnosti da iz faze potvrde da klimatske promjene predstavljaju značajni rizik po finansijsku stabilnost pređemo u fazu u kojoj ćemo primjereno procijeniti kvantitativne implikacije tih rizika i ponuditi rješenja”, istakla je Brainard.

Fedov izvještaj objavljen je nekoliko dana nakon što je kandidat demokrata Joe Biden na izborima pobijedio aktuelnog predsjednika, republikanca Donalda Trumpa.

Trump uporno umanjuje rizike klimatskih promjena dok je Biden obećao da će borbu protiv klimatskih promjena ponovo uvrstiti među prioritete američke politike, podsjeća Reuters.