Saudijska Arabija izgubiće preko 27 milijardi dolara zbog pada cijena nafte

Svijet

Saudijskoj Arabiji će 2020. nedostajati više od 100 milijardi rijala (preko 27 milijardi dolara) zbog pada cijena sirove nafte ove godine usred pandemije COVID-19, rekao je saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud.

“Prema budžetskim projekcijama za 2020. godinu predstavljenim prošle godine, očekivalo se da će vladini prihodi biti 833 milijarde rijala, od čega će 513 milijardi biti od prihoda od nafte. U svjetlu kolapsa cijena nafte ove godine, prihodi od nafte su u stvari pali na oko 410 milijardi rijala”, rekao je prestolonasljednik, a citirala ga je državna Saudijska agencija za štampu.

Ti prihodi nisu dovoljni da pokriju čak ni plate državnih službenika, koje se procjenjuju na 504 milijarde rijala u skladu sa ovogodišnjim budžetom, dodao je prestolonasljednik, napominjući da su takve okolnosti primorale kraljevinu da poveća prihod od nenaftnih derivata na približno 360 milijardi rijala.

„Uspjeli smo da održimo plate građana, većinu dodataka i bonusa, kao i da nastavimo da finansiramo 137 milijardi rijala u kapitalnim izdacima i pokrivamo visoke troškove zdravstvene zaštite u iznosu od 188 milijardi rijala zbog pandemije“ rekao je prestolonasljednik.

Prestolonasljednik je takođe naglasio važnost diverzifikacije prilika za dohodak i doprinosa fondaciji za javne investicije u pokušaju da podrži nove ekonomske sektore zemlje, poput turizma, sporta, industrije, poljoprivrede, transporta, prostora i rudarstva. Pad potražnje za naftom bez presedana usred globalnih zaključavanja zbog koronavirusa, zajedno sa ratom cijena koji je uslijedio između OPEC i zemalja koje nisu članice OPEC, rezultirao je dubokom krizom na energetskom tržištu.

Grupa zemalja OPEC i zemlje koje nisu članice trenutno kolektivno smanjuju 7,7 miliona barela dnevno do 31. decembra u pokušaju da stabilizuju tržište. Počev od 2021. godine, proizvođači nafte planiraju da smanje smanjenja na 5,8 mbd.