Velika Britanija: Novi benzin i dizel automobili moći će se kupiti još samo 10 godina

Automobil

Britanija bi mogla ubrzati zabranu prodaje novih automobila na benzin i dizel, jer je vlada navodno spremna da pomjeri ovu mjeru za još pet godina.

Zabrana, koja ima za cilj da pogura Ujedinjeno Kraljevstvo prema svojim klimatskim ciljevima, prvobitno je trebalo da se primjeni 2040. godine, ali u februaru je britanski premijer Boris Johnson najavio da novi tradicionalni benzin i dizel modeli neće biti dostupni za kupovinu počev od 2035. godine.

Sada bi se datum mogao dalje pomjeriti na 2030. godinu, rekao je Financial Times pozivajući se na industriju i vladine zvaničnike. Isto je ranije izvijestio BBC. Odluka bi mogla biti zvanično objavljena već sljedeće sedmice.

Novi plan možda neće ciljati prodaju hibridnih automobila koji imaju i električne motore i benzinske motore, a koji će biti dostupni još 15 godina.

Ranije ove nedelje ekonomisti iz Cambridge Econometricsa pozvali su vladu da ubrza zabranu prodaje na 2030. Prema njihovim proračunima, takva zelena inicijativa stvorit će preko 30.000 novih radnih mjesta i povećati BDP za 0,2 odsto. Greenpeace je takođe ranije zatražio da se decenija izbriše sa početnog rasporeda, tvrdeći da će to povećati ekonomsku aktivnost i stope zaposlenosti.

Iako su neki proizvođači već rekli da je vremenski okvir „preuzak“ i žalili se na moguće gubitke, postoji zabrinutost da prelazak na električne automobile može biti bolan za kupce, jer su vozila obično skuplja. Nedostatak pristupačne infrastrukture za punjenje mogao bi biti drugi problem. Iako je broj javnih uređaja za punjenje u Velikoj Britaniji naglo porastao posljednjih godina, manje od 20 odsto od skoro 19.500 punionica širom zemlje ima brze uređaje. Ako vozači ne koriste brzi punjač, može potrajati nekoliko sati da bi „napunili“ vozilo.