Wall Street na najvišim vrijednostima u istoriji

Berza

Cijene dionica na svjetskim berzama ove sedmice su dostigle rekordne vrijednosti, jer su ulagače ohrabrile vijesti o razvoju još jedne vakcine protiv koronavirusa i napretku u prenosu vlasti u Bijeloj kući.

Na Wall Streetu je Dow Jones skočio 2,2 odsto na 29.910 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,3 odsto na 3.638 poena, a Nasdaq indeks tri odsto na 12.205 bodova.

Ta tri indeksa dostigla su nove najviše vrijednosti u istoriji, jer je ulagače ohrabrila vijest da je, nakon američkih Pfizera i Moderne, i britanska kompanija AstraZeneca završila testiranje njene eksperimentalne vakcine, koju je razvila u saradnji s Univerzitetom u Oksfordu i da ona može biti efikasna oko 90 odsto, prenosi SEEbiz.

Ulagači se nadaju da će vakcinisanje uskoro početi, što bi u dogledno vrijeme moglo dovesti do normalizacije situacije u najvećim svjetskim ekonomijama. Posljednje vijesti sugerišu da bi vakcina mogla biti dostupna prije kraja godine.

Proboj Dow Jones indeksa iznad 30.000 bodova, prvi put u istoriji, zahvaljuje se i potvrdi američke Uprave za opšte poslove (GSA) da izabrani predsjednik Joe Biden može službeno početi proces preuzimanja vlasti.

Aktuelni predsjednik Donald Trump poručio je da će njegov tim sarađivati, stoga može započeti proces promjena u Bijeloj kući, koji je sedmicama odlagan, iako je Biden uvjerljivo pobijedio na izborima.

Ulagače je oraspoložila i vijest da Biden planira da imenuje bivšu predsjednicu američke centralne banke, Janet Yellen, za ministarku finansija, što bi, smatraju analitičari, moglo preusmjeriti fokus na borbu protiv rastuće ekonomske nejednakosti.

„Smanjila se nesigurnost u vezi prenosa vlasti u Vašingtonu, a čini se i da tržište podržava imenovanje Yellen. Poznata osoba u ovoj nesigurnoj situaciji dobra je za tržište. Ministarstvo finansija je možda važnije od Kongresa u prihvatanju novog paketa podsticajnih ekonomskih mjera”, rekao je direktor u firmi Longbow Asset Management, Jake Dollarhide.

Pregovori o tim mjerama traju već mjesecima, a prekinuti su uoči predsjedničkih izbora početkom novembra. Uskoro bi mogli biti nastavljeni.

Ipak, krajem sedmice, Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli su se rekordnih vrijednosti, nakon slabijih nego što se očekivalo podataka s američkog tržišta rada.

Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao je za 30 hiljada, na ukupno 778 hiljada, više nego što su analitičari očekivali.

To pokazuje da Amerikanci i dalje ostaju bez posla zbog restriktivnih mjera u nizu saveznih država usmjerenih na suzbijanje koronavirusa.

Posljednjih sedmica tržište dionica snažno raste, zahvaljujući vijestima o vakcini, a ulagači zanemaruju vijesti o rekordnim brojkama novozaraženih i umrlih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle, četvrtu sedmicu zaredom.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,25 odsto na 6.367 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,5 odsto na 13.335 poena, a pariski CAC 1,9 odsto na 5.598 bodova.

Na berzi u Tokiju, Nikkei indeks skočio je 4,4 odsto na 26.644 boda, novu najvišu vrijednost u 29 godina.

I na većini ostalih najvećih azijskih berzi cijene dionica su porasle, pa je MSCI indeks svih svjetskih berzi dostigao najvišu vrijednost od kada postoji.