Azijske berze: Oprezna trgovina, skok dolara

Berza

Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno jer nema značajnijih vijesti koje bi pokrenule tržišta, dok je dolar blago ojačao drugi dan zaredom nakon što je američki Fed povećao kamatne stope

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u plusu 0,7 odsto, pa je nedjeljni gubitak smanjio na otprilike 0,2 odsto. Cijene akcija u Singapuru, Australiji i Hong Kongu porasle su između 0,1 i 0,4 odsto, dok su u Južnoj Koreji i Šangaju pale između 0,1 i 0,3 odsto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na juče, dok je od početka nedjelje na gubitku 0,7 odsto.

Azijski su ulagači oprezni jer nema značajnijih vijesti koje bi podstakle tržišta i jer su juče cijene akcija na Wall Streetu pale, i to ponovo pod pritiskom tehnološkog sektora, što se u posljednjih nedjelju dana često događa.

I dok su cijene akcija američkih tehnoloških kompanija pod pritiskom, azijski je tehnološki sektor stabilan.

Analitičari kažu da su na azijskim tržištima cijene akcija u tom sektoru ove godine rasle znatno sporije nego u američkom, pa stoga nema previše razloga za korekciju njihovih cijena.

Ulagači su oprezni i zbog pada cijena nafte jer podaci ne ukazuju na pad zaliha u SAD-u, ali i svijetu, iako je OPEC smanjio proizvodnju. Jutros se cijena barela na londonskom tržištu stabilno kreće oko 46,95 dolara, dok je od početka nedjelje na gubitku 2,6 odsto. Na američkom je tržištu barel jutros pojeftinio 0,1 odsto, na 44,45 dolara, pa je svoj ovonedjeljni gubitak povećao na 3 odsto.

A na valutnim je tržištima dolar i dalje u uzlaznoj putanji jer ga podržava odluka Feda od srijede o povećanju ključnih kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova, već drugi put od početka godine.

Fed je signalizirao i mogućnost još jednog povećanja cijene novca do kraja godine, kao i to da bi uskoro mogao početi smanjivati bilanse, koje su godinama rasle jer je centralna banka kupovala vrijednosne papire kako bi zadržala niske kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, blago je jutros porastao na 97,48 bodova, nakon što je juče ojačao 0,5 odsto. Od početka nedjelje na dobitku je 0,2 odsto. U odnosu na japansku valutu, dolar je jutros ojačao 0,2 odsto, pa mu je cijena dostigla 111,15 jena, zahvaljujući i odluci japanske centralne banke da monetarna politika do daljnjeg ostaje nepromijenjena. Od početka nedjelje dolar je prema jenu ojačao 1,1 odsto. Cijena eura prema američkoj valuti jutros se stabilno kreće oko 1,1150 dolara, ali od početka nedjelje pala je 0,6 odsto.