Wall Street oslabio drugi dan zaredom, pad na azijskim berzama

Berza

Na Wall Streetu su cijene dionica pale i u četvrtak, drugi dan zaredom, jer su ulagači zabrinuti zbog rasta kamatnih stopa i prinosa na obveznice, dok tržište podržavaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,30 posto, na 30.333 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,80 posto, na 3.665 bodova, a Nasdaq indeks 0,61 posto, na 10.614 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja, ti su indeksi porasli, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, među ostalim, IBM-a i AT&T-a.

No, neke su kompanije podbacile očekivanja. Zbog toga je, recimo, cijena dionice Tesle pala više od 6,5 posto.

Ipak, većina kompanija izvještava o većim nego što se očekivalo zaradama. Razlog su tome smanjena očekivanja jer su analitičari zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta privrede posljednjih mjeseci smanjili procjene.

Azijska tržišta: Indeksi pali, prevladava strah od recesije

Na azijskim su berzama u petak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se ulagači plaše da će povećanje kamata centralnih banaka dovesti do recesije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto i kreće se na najnižim nivoima u više od dvije godine.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skliznuo 0,3 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,2 i 0,7 posto. U Šangaju su, pak, porasle 0,5 posto.