Azijski indeksi skliznuli s rekordnih nivoa

Berza

Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica blago pale, nakon četiri dana rasta, pa su skliznule s najviših nivoa u istoriji, a pale su i cijene nafte.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 posto, nakon što je u petak dosegao istorijski rekord.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,6 posto, dok su cijene dionica u Šangaju pale 0,5, a u Hong Kongu 1,4 posto. U Južnoj Koreji i Australiji porasle su, pak, između 0,2 i 0,6 posto.

Na samom početku današnjeg trgovanja većina azijskih berzanskih indeksa bila je na dobitku, zahvaljujući novim rekordnim nivoima cijena dionica na Wall Streetu.

U petak su, naime, i S&P 500 i Dow Jones indeks dostigli istorijski rekord jer ulagači očekuju da će Kongres uskoro dogovoriti novi paket podsticajnih ekonomskih mjera vrijedan oko 908 milijardi dolara.

No, jutros je terminski S&P 500 indeks u blagom minusu jer ulagače zabrinjava dalji brzi rast broja novozaraženih, hospitalizovanih i umrlih od koronavirusa.