Kriptovalute nastavljaju dramatično da gube na vrijednosti

Valuta

Zbog situacije u Ukrajini najvažnije svjetske berze pokazuju danas znake nesigurnosti investitora. Međutim, dok trgovanje akcijama stagnira, a vrijednosti vodećih nacionalnih valuta neznatno osciliraju, najveći gubitak bilježi se na tržištima kriptovaluta.

Najtrgovanija svjetska kriptovaluta bitcoin nastavila je negativni cjenovni trend, novim oštrim padom za sedam odsto, spustivši se na najniži nivo još od jula 2021. godine.

Aktuelna cijena za jedan bitcoin iznosi oko 33.906 dolara, pošto je došlo do sitne korekcije naviše, sa nivoa od 33.280 dolara. U odnosu na rekordnu postignutu vrijednost od 68.000 dolara od pre samo dva mjeseca, bitcoin je izgubio više od 50 odsto svoje vrijednosti.

Ipak, još gora vijest je, da je tržište kriptovaluta izgubilo više od 600 milijardi dolara.

Druga svjetska digitalna valuta po obimu trgovanja, ether, takođe je izgubila puna na vrijednosti, čak 10 procenata u posljednjih 24 sata – na samo 2.293 dolara.

Kako piše agencija Reuters, veliki investitori žele sa smanje izloženost prema kriptovalutama, ali i prema drugoj rizičnoj imovini, kao što su akcije, pa ih rasprodaju. Ovu korelaciju prepoznao je i Bloomberg, koji tumači da je do sadašnjeg stanja došlo usled istovremenog uticaja dva faktora – krize u Ukrajini i iščekivanja podizanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama.