Turska postaje jedno od najvećih uporišta kriptovaluta

Valuta

Turska je u usponu da postane jedno od najvećih uporišta kriptovaluta na svijetu. Prema istraživanju Statista, 20 odsto Turaka imalo je u jednom trenutku kontakt sa digitalnim valutama. To je najviši udio na svijetu.

Zanimanje za virtuelni novac nije nova pojava u Turskoj. Prema drugom istraživanju, još u aprilu 2015. godine 45 odsto Turaka držalo je digitalne valute za budućnost, piše portal Cointelegraph. Evropski prosjek je samo 28 odsto.

Istovremeno, 56 odsto Turaka reklo je da koristi mobilne aplikacije za plaćanje. U evropskim okvirima to je svega 33 odsto.

Da su kriptovalute u porastu, možda je uglavnom povezano sa ekonomskom krizom u zemlji. Turska lira izgubila je velik dio vrednosti nakon neuspjelog državnog udara 2016. godine i potom ekonomske nesigurnosti. Iako postaje sve bolja, inflacija je i dalje na 8,6 odsto. Neslužbeno, inflacija je puno veća, kažu stručnjaci.

“Ako neka zemlja prođe kroz ekonomsku krizu, to će navesti investitore u na potragu za novim kanalima i neometanim tržištima”, citira Cointelegraph čelnika i osnivača turske bitcoin mjenjačnice, Paribu, Yasina Orala.

Kripto pomami u Turskoj pogodovala je i činjenica da je 2016. zabranjen američki platni sistem PayPal. Pored toga, u zemlji postoji mnogo igrača koji su upoznati sa digitalnim napretkom, što je takođe povoljno za širenje kriptovaluta.