Kineska filmska industrija trenutno zarađuje više od Holivuda

Film

Kineski bioskopi tokom vikenda uoči kineske Nove godine zaradili su rekordnih 775 miliona dolara, zahvaljujući prije svega lokalnoj, a ne holivudskoj produkciji.

Najgledaniji je bio kineski film Detektiv Čajnataun 3, akcioni film sa elementima komedije, koji je od svih svjetskih filmova ove godine imao najuspješniju premijeru, zaradivši na njoj 424 miliona dolara, pišu Biznis i finansije.

Ovo nije film koji je oduševio kritičare, niti je pobrao dobre ocjene na raznim listama na internetu. Njegov uspjeh pak leži u tome što je lokalne proizvodnje i što je jednostavno prijao kineskoj pubici, pišu zapadni mediji.

Nije mu odmogla ni činjenica da su Kinezi već umorni od “zapadne propagande” i da su dovoljno osviješćeni po pitanju svojih mogućnosti, odnosno činjenice da i oni mogu da prave isto što kreira i Holivud. Dodatno je pomogao i rast standarda u Kini, odnosno rast srednje klase, koja sada ima vrijemena i sredstava da na različite načine ispunjava svoje slobodno vreme.

Takođe, pandemija korona virusa nije bila blaga prema Holivudu koji je odložio bioskopske projekcije mnoštva novih ostvarenja, dok se Kina, čini se, uspješnije borila sa širenjem zaraze i uspela da pokrene oporavak ekonomije ali i filmske industrije. To pokazuju i prošlogodišnji uspjesi. Naime, film “Osam stotina” je u 2020. zaradio 468 miliona dolara što ga je učinilo najuspješnijim filmom na svijetu, dok su se na prvih deset mesta po zaradi plasirala još tri kineska filma.