Britanija povećava korporativni porez na dobit

Svijet

Britanski ministar finansija, Riši Sunak, najavio je povećanje korporativog poreza na dobit, od 25 odsto, u aprilu 2023. godine, kako bi vlada oporavila javne finansije nakon velikog zaduživanja zbog pandemije.

Naime, Ujedinjeno Kraljevstvo je jedna od najugroženijih ekonomija svijeta, tokom korona krize, a Sunak je ovu odluku iznio tokom izlaganja o budžetu u Donjem domu britanskog parlamenta.

Napomenuo je da će, međutim, odluka biti primenjena tek godinu dana nakon što se, prema procjenama OBR-a, očekuje da se bruto domaći proizvod vrati na nivo prije pandemije.

Sunak je dodao da će male firme, s profitom od 50.000 funti (69.816 dolara) ili manjim od toga, biti zaštićene, tako što će poreska stopa za njih biti zadržana na sadašnjem nivou od 19 procenata, piše CNBC.

To, zapravo, znači da čak 70% kompanija (1,4 miliona) neće biti pogođeno novim povećanjem poreza na dobit. Ministar finansija Velike Britanije dalje je naveo da će za preduzeća, sa profitom iznad 50.000 funti – biti primjenjivane progresivne stope, ali porez od 25% pogađa samo one koji imaju dobit veću od 250.000 funti.

Vlada u Londonu se od početka pandemije zadužila u mirnodopskom vremenu za rekordnih 355 milijardi funti, što je 17 posto BDP-a. Naredne godine namjeravaju da se zaduže za dodatnih 234 milijarde funti (10,3% BDP-a). Podsećamo, Sunak je krajem prošlog mjeseca najavio dodatnu pomoć za firme.

Prodavnice, barovi, klubovi, hoteli, restorani, teretane i frizerski saloni bili bi među skoro 700.000 kompanija koje ispunjavaju uslove za nova direktna novčana sredstva u iznosu do 18.000 funti. Lokalne vlasti u Engleskoj takođe će dobiti dodatnih 425 miliona funti za raspodjelu grantova preduzećima.

Korona, međutim, nije jedini uzrok krize države i firmi. Bregzit je takođe ostavio negativne posledice po razna poslovanja, a London gubi uticaj finansijskog centra.