Evropske kompanije sa više od 250 zaposlenih moraće objaviti kolike su plate žena i muškaraca

Svijet

Evropska komisija namjerava da uvede regulativu koja će od većih kompanija zahtijevati objavu plata muškaraca i žena kako bi se smanjio finansijski jaz među polovima.

Prema najavama inostranih medija, Brisel je juče trebao da objavi niz obveznih mjera sa ciljem smanjenja nejednakosti u platama u EU te dokidanja jaza u platama koji je 2018. iznosio 14,1 posto u korist muškaraca.

Predložena direktiva zahtijevaće od svih 27 članica uvođenje strožih pravila o izvještavanju o platama u svim kompanijama sa više od 250 zaposlenih, piše Poslovni dnevnik.

Takođe, svi radnici će imati pravo da znaju kolika je plaća njihovih kolega. Od ostalih mjera kompanijama će biti zabranjeno propitivati kolika je bila prethodna plata kandidata za posao, a zaposleni će imati i pravo na kompenzaciju u slučaju diskriminacije u primanjima. Direktiva se temelji na principu “jednaka plata za jednak posao”.

Predloženi paket – koji još mora odobriti većina članica i Evropski parlament – dolazi u trenutku kada je sve više pokazatelja da je pandemija snažnije negativno uticala na žene, najpre jer su zastupljenije u vrlo pogođenim sektorima ugostiteljstva i lične nege.