Danska, Holandija i Njemačka u Sjevernom moru grade energetsko ostrvo

Partnerska saradnja Danske, Njemačke i Holandije mogla bi da rezultira izgradnjom projekta na Dogger Banku, sprudu koji se nalazi na 100-tinak kilometara od istočne obale Engleske, gdje će sagraditi vjetropark, koji bi trebalo da osigura energiju za 80 miliona ljudi

Stručnjaci koji rade na projektu smatraju da je pozicija Dogger Banka idealna, jer je smješten usred Sjevernog mora, koje je poznato po snažnim i čestim vjetrovima koji bi trebali preko vjetroelektrana da osiguraju sve što je potrebno za funkcionisanje ovog “ostrva energije”.

Torber Glar Nielsen, tehnički direktor kompanije Energinet iz Danske, koja je na svom webu objavila detalje o projektu, rekao je da se možda ovo nekome čini kao naučna fantastika, ali je izvodljivo, a ostrvo u Dogger Banku može osigurati energiju uz pomoć vjetra za ogroman broj ljudi na ovom području.

Sve strane, koje će sarađivati na ovom projektu, će do 23. marta potpisati ugovor o saradnji. Ako se ovaj projekat realizuje, ostrvo energije u Sjevernom moru postaće najveći projekat takve vrste u Evropi i jedan od najvećih na svijetu.