Ethereum više neće biti kreiran “rudarenjem”: Je li to kraj dominacije bitcoina?

Valuta

Istorijski dan je za ethereum, drugu najveću svjetsku kriptovalutu, zvaničnim dovršetkom procesa The Merge, koji se najavljivao godinama, prešla je s energetski intenzivnog načina rudarenja proof-of-work, na daleko efikasniji proof-of-stake.

Nadogradnja softvera, poznata kao “The Merge”, promijeniće način upravljanja transakcijama na ethereum blockchainu, javnoj i decentralizovanoj mreži koja podržava kriptovalutu i generiše ether tokene, najpopularniju svjetsku kriptovalutu nakon bitcoina.

Vitalik Buterin, izumitelj ethereuma, najavio je završetak plana na Twitteru u četvrtak ujutro.

Ethereum 2.0, druga faza u životu ove kriptovalute i njenog blockchaina, znači da se ETH više neće rudariti pomoću grafičkih kartica, već će se transakcije potvrđivati pomoću “dokaza ulaganjem” – tako da se određeni broj coina jednostavno “zaključa” (staking), i time osigura integritet transakcija na mreži, bez potrebe za “klasičnim” proof-of-work (dokaz radom) rudarenjem. Prelazak je službeno obavljen u četvrtak, 15. septembra, piše bug.hr.

Ethereum rudarenje trošilo je toliko struje koliko i Austrija, prema internet stranici Digiconomist, 72 teravat-sata godišnje. Alex de Vries, ekonomista koji stoji iza web stranice, procjenjuje da će promjena smanjiti emisije ugljendioksida povezane s ethereumom za više od 99 posto.

De Vries je dodao da bi taj potez mogao predstavljati 0,2 posto svjetske potrošnje električne energije koja nestaje preko noći.

“Sve će oči biti uprte u bitcoin. I dalje je najveći zagađivač u kriptoprostoru. Čak i danas bitcoin je odgovoran za potrošnju električne energije koliko i Švedska. I znamo da se to neće promijeniti”, rekao je De Vries.

Ethereum je porastao 2 posto na 1.630 dolara nakon tog poteza, prema web stranici coinmarketcap, procjenjujući valutu na nešto manje od 200 milijardi dolara. Tržišna kapitalizacija bitkoina je 387 milijardi dolara, nakon što je naglo pala sa svog vrhunca od više od milijardu dolara prošle godine.

Carol Alexander, profesorica finansija na Poslovnoj školi Univerziteta u Sussexu, rekla je da je spajanje značajan događaj za kripto industriju.

“Spajanje je najvažniji događaj u istoriji blockchaina”, rekla je.

“Po mom mišljenju, današnji dan označava početak kraja dominacije bitcoina nad kripto imovinom. Ethereum postiže nešto što bitcoin nikada nije mogao jer je bitcoin čisto špekulativna imovina i njegova rudarska mreža nikada ne bi pristala da odustane od tog izvora prihoda”, kazala je.