Milioneri protestovali ispred domova najbogatijeg čovjeka na svijetu

Milioneri

Grupa milionera izašla je juče na ulice protestujući ispred domova Džefa Bezosa, vlasnika Amazona i najbogatijeg čovjeka na svijetu, u Njujorku i Vašingtonu.

Protest koji su organizovali Patriotski milioneri, koalicija bogatih pojedinaca koji se zalažu za progresivnu promjenu politike, organizovan je povodom obilježavanja Dana poreza, kada Amerikanci podnose prijave za porez na dohodak saveznoj vladi, prenio je “Guardian”.

Grupa je, takođe, željela da istakne plan američkog predsjednika Džoa Bajdena za povećanje poreza na korporacije i Amerikance koji zarađuju više od 400.000 američkih dolara godišnje.

Patriotski milioneri, čiji članovi ostvaruju prihode veće od milion dolara ili imaju imovinu vredniju od pet miliona dolara, protestovali su ispred Bezosovih domova sa bilbordima na kojima je pisalo “Prestanite. Oporezujte bogate”.

“Imamo nekoliko bogatih ljudi i puno siromašnih, a to ne ide”, rekao je Moris Perl, predsjednik odbora Patriotskih milionera i bivši izvršni direktor BlekRoka, za britanski list.

To nije način na koji se može voditi održivo društvo, istakao je on.

Bezos je rekao da podržava povećanje stope poreza na dobit, ali već duže vrijeme organizuju se protesti zato što Amazon izbjegava plaćanje poreza.

Prema proračunima progresivnog Instituta za oporezivanje i ekonomsku politiku, u februaru 2020. godine Amazon je platio samo 9,4 odsto savezne stope poreza na dohodak, manje od polovine od zakonom propisanih 21 procenata.

Administracija Džoa Bajdena predlaže povećanje stope poreza na dobit sa 21 na 28 odsto, djelimično poništavajući smanjenja poreza koja je progurao bivši predsjednik Donald Tramp.

Dok Tramp i republikanci u Kongresu nisu usvojili smanjenje poreza 2017. godine, najviša američka stopa poreza na dobit iznosila je 35 procenata.