Leri Elison prestigao osnivače Googlea na listi najbogatijih

Milioneri

Predsjednik Orakla Leri Elison je od petka bogatiji za skoro 16 milijardi dolara, čime je na listi najbogatijih prestigao osnivače Gugla i tako se približio Bil Gejtsu.

Oraklove akcije su porasle za 16 odsto nakon kvartalnog izvještaja o zaradi boljem od očekivanog u četvrtak kasno. Elisonovo bogatstvo, najvećeg dioničara kompanije sa 1,14 milijardi akcija, sada vrijedi 135,7 milijardi dolara prema Forbsovim podacima, prenosi CNBC.

Na Forbsovoj listi milijardera on se pomjerio odmah ispred osnivača Gugla Lerija Pejdža (koji sjedi na bogatstvu vrijednom 126,3 milijarde) i Sergeja Brina (121,7 milijardi) i tako zauzeo peto mjesto. Gejts koji je ispred njega trenutno vrijedi 139,2 milijarde dolara.

Elisonovo osnaživanje je donekle iznenađujuće s obzirom na to da tehnološke kompanije sljedeće generacije, poput Gugla, Amazona i Fejsbuka mnogo brže rastu posljednjih godina, dok je Orakle u tom periodu napredova sa uglavnom jednocifrenom stopom rasta.

Ali, Orakle je počeo da pokazuje znake uzbrzanja i najnoviji podaci su premašili očekivanja i procjene, dajući tako investitorima povećano poverenje da njegov prelazak na “klaud tehnologije” funkcioniše, prenosi Blic biznis.

Najveći dio Elisonovog bogatstva stiže upravo iz Orakle, čije su akcije ove godine porasle za čak 59 odsto. Ipak, on se takođe prije par godina “prljavo” obogatio u opkladi sa Ilonom Maskom.

Elison je krajem 2018. godine kupio milijardu dolara u Tesli. Kako je u protekle tri godine tržišna kapitalizacija proizvođača električnih automobila porasla za skoro 1.300 odsto, Elisonove akcije sada vrijede 16 milijardi.