‘Oblik vode’ osvojio 4 Oskara, uključujući režiju i film

Film

Film The Shape of Water (Oblik vode) meksičkog reditelja Giljerma del Toroa osvojio je četiri nagrade Oskar na 90. ceremoniji dodjele nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka, uključujući onaj za najbolji film i najbolju režiju

Bajkovita romansa između nijeme devojke i reptilskog stvorenja, veliki je pobjednik 90. ceremonije dodjele Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka. Taj film je bio favorit večeri sa 13 nominacija a na dodjeli je osvojio četiri Oskara, uključujući za najbolju režiju, čime je Del Toro postao treći meksički reditelj koji je osvojio nagradu u toj kategoriji. Prije njega su bili Alehandro Injaritu i Alfonso Kuaron, a sva trojica su ranije imala nadimak Tri amigosa.

Džordan Pil osvojio je Oskara za originalni scenario za Get Out i postao prvi afroamerički reditelj s tom nagradom. Glumac Pil čiji je ovo rediteljski prvenac, osvojio je prije dva dana i nagradu na dodjeli nezavisnih filmskih nagrada Spirit u Kaliforniji.

Još jedan favorit sa osam nominacija, Dunkirk Kristofera Nolana osvojio je tri Oskara.

Oskara za najbolju glumicu dobila je Frensis MekDormand, za ulogu u crnoj komediji Martina Mekdonaga Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, dok je nagrada za najbolju mušku sporednu ulogu u istom filmu dodijeljena Semu Rokvelu.

Geri Oldman, neprepoznatljiv iza debele šminke kao Vinston Čerčil dobio je Oskara za najboljeg glumca u ostvarenju Darkest Hour. Oskar za najbolji strani film pripao je čileanskom ostvarenju A Fantastic Woman, a Oskar za najbolji dokumentarni film ostvarenju Ikarus Brajana Fogela, priči o dopingu u sportu.

Reditelj Džejms Ajvori je sa 89 godina najstariji dobitnik na dodjeli. Osvojio je Oskara za adaptirani scenario za film Call Me By Your Name, dok je francuski kompozitor Aleksandar Depla osvojio drugog Oskara za muziku u filmu Oblik vode. Prvog je osvojio za muziku u filmu Grand hotel Budapest.

Domaćin ceremonije drugu godinu za redom bio je humorista Džimi Kimel koji je otvorio ceremoniju monologom gotovo u potpunosti posvećenom seksualnom skandalu holivudskog producenta Harvija Vajštajna. Ovogodišnja dodjela Oskara održana je prvi put bez Vajnstajna jer ga je američka akademija poslije izbijanja afere isključila iz članstva.

Tri dana prije dodjele, američki ulični umjetnik Plestik Džizes (Plastic Jesus) postavio je ispred pozorišta Dolbi skulpturu Harvija Vajnštajna, kako sjedi u blago otvorenoj kućnoj haljini držeći u jednoj ruci statuetu Oskara.

Spisak glavnih dobitnika:

– Najbolji film: The Shape of Water Giljerma del Toroa

– Nabolja režija: Giljermo del Toro za The Shape of Water

– Najbolji glumac: Geri Oldman za Darkest Hour

– Najbolja glumica: Frensis MekDormand za Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. 

– Najbolja muška sporedna uloga: Sem Rokvel za Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

– Najbolja ženska sporedna uloga: Alison Džejni za I, Tonya 

– Najbolji strani film: A Fantastic Woman, Čile

– Najbolji dokumentarni film: Ikarus Brajana Fogela

– Najbolji animirani film: Koko u produkciji studija Volta Diznija

– Najbolji originalni scenario: Get Out Džordana Pila

– Najbolji adaptirani scenario: Call Me By Your Name Džejmsa Ajvorija