Kineski regulatori nalažu rasturanje Ant Group

Tržište

Informacija da kineska vlada namjerava da usitni poslovanje kompanije Ant Group Co. izazvala je uznemirenje među investitorima i pad vrijednosti akcija kineskog tehnološkog sektora, tako da je Hang Seng Tech indeks oslabio u ponedjeljak za više od 2,2 odsto.

Peking želi da razbije poslovanje platforme za online plaćanje Alipay, koja pripada Ant Grupi, čiji je vlasnik Džek Ma (Jack Ma), a on je od prošle godine u nemilosti kineskih vlasti i rijetko se pojavljuje u javnosti. Alipay ima više od milijardu korisnika, a vlasti nalažu da se ona odvoji od kreditne delatnosti, saznaje FT.

Kineski regulatori navodno su već naredili Ant Grupi da izdvoji u poseban entitet dvije kreditne jedinice – Huabei, koja je slična tradicionalnoj kreditnoj kartici i Jiebei, koja daje male neobijezbeđene kredite. Regulatori traže da i ove dvije kompanije za kreditiranje imaju svoju nezavisnu aplikaciju. Ant Group takođe će biti u obavezi da preda korisničke podatke na bazi kojih odlučuje o kreditiranju, a novi servis bi delimično morao biti u državnom vlasništvu.

Kako ocjenjuju insajderi, vlada u Pekingu vjeruje da monopolska moć velikih tehnoloških kompanija dolazi iz njihove kontrole podataka i želi to da okonča. Ovaj potez vlasti vjerovatno će usporiti pozajmljivanje preko servisa Huabei i Jiebei, u okviru jedinice Credit Tech, koja je ostvarila u 2020. godini 39 odsto prihoda Ant Group.

Veličina pomenute jedinice koja je prošle godine izdala jednu desetinu nehipotekarnih potrošačkih kredita u zemlji iznenadila je regulatore, koji su se zabrinuli zbog „predatorskog“ kreditiranja i finansiranja rizika, prenoosi Biznis.rs.

Akcije kompanije Alibaba koja je u vlasništvu Ant Group izgubile su u ponedjeljak više od četiri odsto vrijednosti. Istovremeno, akcije Tencenta oslabile su za 2,45 procenata, dok je vrijednost akcija kompanije Meituan pala za 4,47 procenata, prenosi Fortune.

Najnovija ograničenja su nastavak višemjesečnog pritiska na kineske tehnološke akcije nakon što je vlada zabranila profitiranje u kompanijama za podučavanje, zbog čega su investitori takoreći preko noći izgubili 1.000 milijardi dolara. Prije toga vlasti su zakočile rast poslovanja kompanije Didi, a zabrinutost ulagača sada je pojačana. Indeks Hang Seng Tech opao je ove godine za 22 odsto.