IEA: Globalno tržište nafte blizu uravnoteženja

Međunarodne agencije za energiju (IEA) je saopštila da je globalno tržište nafte blizu uravnoteženja, poslije gotovo tri godine prekomjerne ponude

Do toga je dovelo smanjenje proizvodnje u vodećim izvoznicima neutrališe dugotrajni pad tražnje u najbogatijim zemljama.

Sprovođenje plana o smanjenju proizvodnje između članica i nečlanica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) je impresivno, ističe IEA.

Međutim, cijena nafte od preko 50 dolara za barel ponovo je privukla na tržište proizvođače u SAD čija je proizvodnja skuplja, što će, prema predviđanjima IEA, pogurati proizvodnju nečlanica OPEC-a na iznenađujuće visok nivo u ovoj godini.

Rast tražnje za naftom će u 2017. godini, kako navodi IEA, iznositi 1,3 miliona barela dnevno, što je manje u odnosu na prethodnu prognozu IEA od 1,4 miliona barela dnevno.

Krajem novembra, članice OPEC-a su dogovorile da smanje proizvodnju nafte za 1,2 miliona barela dnevno od 1. januara ove godine, na period od šest mjeseci. Zatim su se nečlanice OPEC-a, predvođene Rusijom, u decembru dogovorile da smanje sopstvenu proizvodnju na 558.000 barela dnevno. Cilj svega toga je da se smanji prekomjerna globalna ponuda koja je izvršila pritisak na cijene “crnog zlata”.

Podstaknute izvještajem IEA cijene nafte u petak su na azijskim tržištima porasle. Barelom “brent” nafte jutros se trgovalo za 55,89 dolara, dok je cijena američke WTI nafte porasla na 53,18 dolara za barel.