Cijena zlata na najvišem nivou u mjesec dana

Cijena zlata je u ponedjeljak porasla na najviši nivo u mjesec dana, podstaknuta padom vrijednosti američkog dolara i globalnih akcija nakon neuspjelog pokušaja reforme zdravstvenog sistema u SAD

Zlatom se u popodnevnim satima trguje po cijeni oko 1.255 dolara za uncu, što je 1,0% viša cijena nego u petak, i najviša od kraja februara.

Nakon što su Republikanci, zbog nedovoljnog broja glasova, povukli iz procedure prijedlog novog zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je trebao da zamijeni tzv. Obamacare-a, povećale su se sumnje u vezi sa ispunjenjem i Trampovih obećanja o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje. Upravo su ta obećanja podsticala rast cijena dolara i akcija nakon pobjede Trampa na američkim predsjedničkim izborima u novembru prošle godine. Nakon ovog prvog velikog Trampovog zakonodavnog poraza, investitori strahuju da bi i drugi njegovi planovi mogli doživeti sličnu sudbinu u Kongresu.

U međuvremenu, američki dolar je u korpi valuta pao na najniži nivo u posljednjih pet meseci, dok glavni berzanski indeksi na svjetskim tržištima bilježe negativna kretanja. Dolarov indeks, mjera američke u korpi šest najvažnijih valuta u svijetu, oslabio je 0,9%, na 98,74 poena, što je najniži nivo od 11. novembra prošle godine. Maksimalnu 14-godišnju vrijednost, 104,00 poena dolarov indeks je zabilježio početkom januara.

Slabiji dolar čini zlato, kao i svu drugu robu koja se obračunava u dolarima, jeftinijim za inostrane kupce što povećava tražnju, i cijenu zlata. Ostali plemeniti metali danas bilježe različita kretanja. Dok su cijene srebra i platine porasle za 1,6%, odnosno 0,7 odsto, cijena paladijuma je pala 0,9 odsto.