Britanska kompanija najavila proizvodnju morskih plodova u laboratorijama

Industrija

Najveća evropska grupacija za proizvodnju zamrznute hrane, britanska korporacija „Nomad foods“ najavila je u ponedjeljak da će u saradnji sa američkom kompanijom „BlueNalu“ razvijati proizvodnju plodova mora koji će se uzgajati iz ćelija u laboratorijama.

„Nomad foods“ najavljuje da je njihov cilj komercijalizacija laboratorijski uzgojenih morskih plodova kako bi se zadovoljila rastuća potražnja, ali i brojni zahtjevi da se očuva dugoročna održivost prirodnih staništa ribe, prenosi Reuters.

„Nomad foods“ i „BlueNalu“ će sarađivati na istraživanju tržišta i uvidima u navike potrošača i nastojaće da procijene šta je potrebno za dobijanje odobrenja od nadležnih regulatornih tijela za svoje proizvode, ali će i istražiti nove poslovne i proizvodne mogućnosti za evropsko tržište.

Evropa je najveći uvoznik morskih plodova u svijetu, navodi se u izvještaju Evropske unije o „plavoj ekonomiji“, prenosi Tanjug.

Podsjetimo, Nomad Foods započeo je ulazak i na tržište naše regije akvizicijom Poslovne grupe zamrznute hrane od Fortenova grupe za 615 miliona eura. U grupi su Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom te nekoliko manjih povezanih društava.