Apple dostigao vrijednost od tri biliona dolara

Tržište

Apple je postao prva kompanija koja je na berzi dostigla vrijednost od tri biliona dolara, da bi dan završila neznatno ispod te granice.

Investitori očekuju da će proizvođač mobilnog telefona “ajfon” nastaviti da predstavlja privlačne proizvode dok se širi na tržištima automatizovanih automobila i virtualne realnosti.

Tokom prvog dana trgovanja u 2022. godini, pojedinačna akcija kompanije iz Silicijumske doline dostigla je vrijednost od 182,88 dolara, što je vrijednost čitave kompanije podiglo na preko tri biliona dolara.

Kasnije je cijena akcije opala za 2,5 odsto, na 182,01 dolar, pa je Apoleov tržišni kapital završio berzanski dan na 2,99 biliona dolara.

Najvrjednija svjetska kompanija očekuje da će potrošači u ovoj godini nastaviti da kupuju “ajfone”, “mekbukove” i servise poput “Apple TV-a” i “Apple mjuzika”.

Apple je dostigao granicu od dva biliona dolara zajedno sa “Majkrosoft korporacijom”, koja sada ima vrijednost od oko 2,5 biliona dolara.

“Alfabet”, “Amazon” i “Tesla” su prešli granicu od bilion dolara, a saudijska “Oil korporacija” vrijedi oko 1,9 biliona dolra, navodi se u podacima kompanije “Refinitiv”.