Evergrande nastavlja prodaju imovine, strah od udara na svjetska tržišta

Finansije

Posrnula kineska građevinska kompanija Evergrande prodaće polovinu udjela u svojoj jedinici za upravljanje imovinom kompaniji Hopson Development za više od pet milijardi dolara, objavili su kineski mediji, nakon što su dvije kompanije zatražile prekid trgovanja njihovim dionicama uoči te velike transakcije.

Evergrande, koji je bio vodeća građevinska kompanija u Kini, suočava se s jednim od najvećih restruktuiranja, jer zbog insolventnosti ne može refinancirati 305 milijardi dolara duga.

Strahuje se i da bi se problemi koje ima Evergrande mogli odraziti i na tržišta širom svijeta.

Kompanija je zatražila obustavu trgovanja na berzi povodom predstojeće ogromne transakcije, a iz njene podružnice za upravljanje imovinom su najavili i “moguću prodaju svih dionica kompanije”, izvještava Reuters.

Podsticaj da se kupuju dionice posrnule kompanije

Kineski dnevnik Global Times objavio je da je Hopson kupac 51 posto udjela u imovinskoj jedinici za više od 40 milijardi hongkoških dolara (5,1 milijardu američkih dolara), pozivajući se na izvještaje neimenovanih drugih medija. Iz Hopsona su potvrdili da su obustavili trgovanje njihovim dionicama, u iščekivanju objave vezane za veliku akviziciju kineske kompanije koja kotira na burzi u Hong Kongu.

Mogući kupoprodajni dogovor ponovno je inicirao zabrinutost investitora zbog rizika od mogućeg domino efekta na tržištu ili udara na kineski sektor nekretnina i ekonomiju uopšte ako Evergrande propadne ili bude likvidiran po najnižoj cijeni dionica, prenosi Tanjug.

Peking podstiče državne kompanije da kupuju imovinu Evergrandea, rekli su Reutersu ovih dana dobro informisani izvori.

Kompanija Hopson stoji dobro u usporedbi s drugim građevinskim kompanijama, jer raspolaže većom aktivom od obveza, poboljšala je profit u prvoj polovici godine i isplaćuje dividende.