Kanadi potrebni radnici u svim sektorima, najviše u zdravstvu

Svijet

Konstantno se povećava potreba za radnom snagom u cijeloj Kanadi, pokazali su rezultati istraživanja na koje se poziva Anadolija.

Istraživanja koja su sproveli Zavod za statistiku Kanade i Banka za poslovni razvoj (BDC) pokazala su da je potreba za radnom snagom u svim sektorima izuzetno velika.

Samo u drugom tromjesečju ove godine Kanadi je nedostajalo gotovo 731.900 radnika.

Nedostatak radnika je primjetan u svim provincijama, dok je najveća potreba za radnom snagom zabilježena u provincijama Quebec, Ontario i Britanska Kolumbija.

Istraživanje BDC-a takođe je pokazalo da 64 posto kanadskih kompanija ograničava širenje zbog nedostatka radne snage.

Nedostaje i ugostitelja, trgovaca, vozača kamiona…

Prema rezultatima istraživanja, najveći nedostatak osoblja u zemlji zabilježen je u zdravstvenom sektoru, pa je u posljednjem kvartalu prošle godine potreba za radnom snagom u tom i području socijalne pomoći porasla za 56,9 posto. Nepopunjeno je 100.300 radnih mjesta.

Sektor usluga, koji uključuje smještaj i ugostiteljske usluge širom Kanade, postao je drugi sektor s najvećim nedostatkom osoblja u zemlji, s 89.100 nepopunjenih radnih mjesta.

Pierre Cleroux, glavni ekonomista BDC-a, izjavio je da pandemija dodatno pogoršava postojeći problem nedostatka radne snage i da je demografska kriza s kojom se zemlja suočava glavni problem nedostatka radne snage.

“Trenutno imamo 16 odsto Kanađana starijih od 65 godina. Mnogi Kanađani otići će u penziju u narednih pet godina. Osim toga, mnogi mladi ljudi ne ulaze na tržište rada. To je ozbiljan problem”, kazao je Cleroux.

Potreba za osobljem u sektoru maloprodaje iznosi 84.300, sektoru proizvodnje i industrije nedostaje 65.900 radnika, a istraživanja takođe pokazuju i da Kanadi nedostaje najmanje 18.000 vozača kamiona.