Najbogatiji Slovenci postali još bogatiji. Dončić ušao u Top 10

Milioneri

Sto najbogatijih Slovenaca raspolaže zajedno imovinom vrijednom 7,1 milijardu eura, što je rekordan iznos i za skoro četvrtinu ili 1,3 milijarde eura veći nego 2020. godine, objavio je poslovni magazin Finance. List takođe navodi i da je ovo najveći godišnji skok bogatstva još od 2008. godine.

Rast bogatstva rezultat je boljeg kotiranja njihovih kompanija na berzama, što je osnov za procenu njihove neto vrijednosti, ali i dobrog poslovanja, razduživanja, jačanja finansijskih bafera i, u nekim slučajevima, uspešnih akvizicija, navodi list, a prenosi agencija STA.

Početni iznos bogatstva na listi top 100 je takođe porastao sa prošlogodišnjih 20,9 miliona eura na 27,7 miliona eura, dok je sa liste ispalo više od četvrtine ljudi koji su se na njoj nalazili prošle godine. Klubu najbogatijih pridružilo se 10 novih osoba, a 17 se ponovo vratilo.

Na čelu liste su Iza Sija i Samo Login, nekadašnji vlasnici programera aplikacije Outfit7 i bivši supružnici koji su nastavili da rade zajedno zbog čega se tretiraju kao jedan entitet. Vrednost njihove imovine procijenjena je na 689 miliona eura.

Na poziciji broj dva su Sandi Češko i Livija Dolanc sa procenjenim bogatstvom od 355 miliona eura, pri čemu najveći dio njihove imovine čini prihod od 55-procentnog udjela u maloprodajnom omni-kanalu Studio Moderna.

U vodeću trojku najbogatijih probila se porodica Šešok, vlasnici grupe za elektroniku Iskra, a bračni par Vesna i Dari Južna, vlasnici holding kompanije Perspektiva, ušli u prvih 10 bogataša s rastom imovine od 73 odsto na 202 miliona eura, najviše zahvaljujući razduživanju i rastu tržišne vrednosti energetske kompanije Petrol.

Najzanimljiviji novajlija na listi je košarkaš Luka Dončić, s bogatstvom procijenjenim na 29,4 miliona eura, nakon što je ova NBA zvijezda potpisala petogodišnji ugovor sa Dalas Maveriksima od 207 miliona dolara, prenosi STA.