Amsterdam smanjuje broj suvenirnica kako bi obeshrabrio dolaske turista

Travel

Amsterdam planira da u narednom periodu suvenirnice zamijeni objektima koji više odgovaraju rezidentima, a manje privlače turiste.

Kako bi smanjio broj posjetilaca i gužve koje komplikuju život lokalcima, holandski grad će ponuditi neprofitnim organizacijama novac za lokale koje bi one koristile u potpuno drugačije svrhe, koje doprinose razvoju zajednice. Za ovu namjenu izdvojeno je 10 miliona eura.

Ovo nije nova ideja u najvećem holandskom gradu, ali joj je očigledno bilo potrebno vremena da sazri.

Holanđani se naime već godinama žale na nesnosnu buku i gužvu u istorijskom dijelu Amsterdama koji uvjek vrvi od turista, a pošto su tokom pandemije imali prilike da vide kako bi grad izgledao bez posjetilaca, sada su još odlučniji u namjeri da povrate mir u sopstvenom gradu.

Njihove kritike čula je gradonačelnica Femke Halsema i najavila “deturistifikaciju”. Ona će podrazumijevati niz mjera među kojima se izdvajaju i ograničavanje smještaja koji može da se izdaje preko platformi kao što je AirBnB ali i broja hotelskih kreveta. Ovu mjeru slijede i smanjenje ponude u čuvenom “Kvartu crvenih fenjera”, ali i zatvaranje nekih radnji koje prodaju stvari koje ne kupuju lokalci. To su uglavnom prodavnice novih klompi, sireva upakovanih specijalno za turiste ili vafli sa Nutelom.