Ulaganje u kolekcionarske igračke moglo bi da bude isplativo

Svijet

Ulaganje u kolekcionarske igračke poput kockica bi moglo da bude isplativije od ulaganja novca u zlato, pokazala su istraživanja.

Istraživači sa Visoke ekonomske škole u Rusiji otkrili su da tržište polovnih igračaka raste za 11 odsto godišnje, što je bolja i brža stopa rasta nego kada je u pitanju zlato.

– Navikli smo da mislimo da su investicije samo nakit, antikviteti ili umjetnička djela. Međutim, postoje i druge opcije, kao što su kolekcionarske igračke. Desetine hiljada poslova sklapaju se na sekundarnom Lego tržištu. Čak i uzimajući u obzir niske cijene većine kompleta, ovo je ogromno tržište koje tradicionalni investitori ne poznaju dobro, kaže Viktorija Dobrinskaja, vanredni profesor na Fakultetu ekonomskih nauka.

Izazivaju nostalgiju

Neupakovani setovi, posebno oni rijetki koji su bili ograničeno izdanje ili su proizvedeni davno, veoma dobro prolaze, pokazalo je istraživanje, a setovi koji sadrže popularne znamenitosti, filmove ili su povezani sa sezonskim praznicima imaju najveći godišnji rast. Najveći set koji je danski proizvođač igračaka ikada proizveo – figura Milenijumskog sokola, koja se sastojala od skoro 6.000 kockica – oglašena je 2007. godine za oko 400 dolara. Godine 2014, neotvoreni set je prodat na aukciji u Las Vegasu za 15.000 dolara.

Kako tvrdi Dobrinskaja, setovi proizvedeni prije 20 do 30 godina izazivaju nostalgiju kod obožavatelja kockica, a cijene su veoma porasle, piše Biz Life.

– Ipak, da bi neko riješio tržišne nijanse i sagledao potencijal ulaganja u određeni komplet, mora biti istinski ljubitelja kockica.