Aerodrom u Beču gradi najveću solarnu elektranu u Austriji

Svijet

Bečki aerodrom je započeo izgradnju najveće fotonaponske/solarne elektrane u Austriji, sa ciljem da skoro trećinu svoje godišnje potrošnje električne energije podmiri solarnom energijom. Elektrana će proizvoditi oko 30 miliona kilovat sati solarne energije svake godine, što je ekvivalentno godišnjoj potrošnji 7.000 domaćinstava ili 30% onoga što bečki aerodrom koristi za godinu dana.

Obnovljiva energija je zauzela rekordan udio u globalnoj proizvodnji električne energije od početka pandemije koronavirusa, što sugeriše da bi se prelazak sa fosilnih goriva koja zagađuju mogao ubrzati u narednim godinama. Cilj Evropske unije je da poveća udio obnovljivih izvora u potrošnji energije u regionu na 40% do 2030. godine, dok klimatski ciljevi Austrije uključuju 100% proizvodnju obnovljive električne energije za sopstvene potrebe i za izvoz do 2030. godine.

U Evropskoj uniji u cjelini, snadijevanje solarnom energijom dostiglo je 10% ukupne proizvodnje električne energije na ljeto 2021, saopštio je u avgustu Ember, nezavisni istraživački centar za klimu.

„Bečki aerodrom šalje jasan signal za budućnost“, rekao je austrijski sekretar za klimu i energetiku Magnus Bruner. Solarna elektrana od 24 hektara sa preko 50.000 solarnih panela biće puštena u rad na proleće 2022. godine, saopšteno je iz bečkog aerodroma.